En_unntaksmerking_-_Nationen
Bildet er hentet fra nettsaken i Nationen.
Del denne siden

Ingen ønskesituasjon

- Dette er ingen ønskesituasjon, og det er på ingen måte normalt for Stiftelsen Norsk Mat å gi denne typen dispensasjon og det er det heller ikke for framtiden, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat (tidligere Stiftelsen Norsk Mat).

2020 var ikke et enkelt år. Fjoråret gav en utfordrende leveransesituasjon på grunn av pandemien, noe som er årsaken til at TINE søkte Stiftelsen Norsk Mat om en dispensasjon for å kunne bruke importert kjøtt i skinke- og baconost merket NYT Norge fram til 1. juni 2021.

- Selvsagt er ikke dette optimalt – verken for forbruker eller tilliten til Nyt Norge. Ikke var det en lett avgjørelse heller. Når vi har allikevel har brutt vårt eget kravsett, skyldes det tre ting, forklarer Sundqvist.

  • Hadde hovedingrediensen vært norsk kjøtt, så ville svaret vært nei. I dette tilfellet er det en ost, der norsk melk er hovedingrediensen.
  • Tillatelsen er begrenset til sommeren. Trekker det i langdrag forlenges ikke dispensasjonen. Det er vi tydelige på.
  • Alternativet for Tine var å stoppe produksjonen, kaste emballasjen, og vente på ny emballasje som tar like lang tid som dispensasjonen er gitt for.

- Vi forstår at det møtes med kritikk. Vi står for den avgjørelsen vi har tatt og så skal vi tenke oss enda bedre om neste gang, avslutter Sundqvist.


Link til dispensasjonssaken

Link til svar i Nationen