DSC_1406
Statsråd Bollestad fikk 1-meter`n i pølseformat under tildelingen.
Del denne siden

Lokalmat midt i storbyen

Skrevet av Mads Opsahl, Stiftelsen Norsk Mat den 25.10.2020

Midt i Oslo lages det lokalmat i særklasse og for første gang tildeles Spesialitet til produkter fra Oslo.

Winther Ysteri på Aker Brygge og Metervare AS ved Sinsen produserer ost og pølser som nå merkes med Spesialitet for å vise oss forbrukere veien til unike norske matopplevelser.  

Tildelingen fant sted på Winther Ysteri og statsråd Olaug Bollestad stod for den høytidelige overrekkelsen av diplomer og plaketter.  

 • Tenk at vi midt i storbyen kan finne produsenter av lokalmat i særklasse. Det er ikke bare langs lange fjorder og høye fjell i Norge vi finner lokalmatprodusenter med fagkunnskap og råvarer som oss fantastiske matopplevelser, sa statsråden under tildelingen. 

Det er en fagjury bestående av folk med en bred matfaglig kompetanse som gjennom nøye testing har kommet frem til at disse produktene fra Winther Yster og Metervare nå får Spesialitetsmerket.Spesialitet er et kvalitetsmerke som skal vise oss forbrukere veien til de unike norske mat- og drikkeopplevelsene. 

 • Lokalmat midt i storbyen er stor stas! Med tildelingen av Spesialitet til hele 7 produkter her i dag, tar Oslo-maten steget opp i eliteserien for lokalmat i Norgefortsatte statsråd Bollestad.  
Selvsagt var det smaksprøver fra både Winther Ysteri og Metervare under tildelingen.

Pølsefest fra Metervare 
Pølseprodukter fra Metervare er komponert fullstendig fra bunnen i pølsemakeriet på Sinsen. Pølsemakerne brenner pepper som kaffebønnerfor å få den rette smaken. Videre så røker, tørker, salter og steller de med alle råvarene produktene i eget hus. 

 • Målet er å lage verdens beste pølser. Forbruker og kunder skal få en fantastisk smaksopplevelse når de spiser pølser og produkter fra Metervare. Det skal smake som hjemmelagetforteller eier Tommy Østhagen. 

Metervare jobber også med å skape engasjement og stolthet i yrket og har derfor tatt inn fire lærlinger for å blåse nytt liv i pølsemakeryrker. Den første lærlingen fikk fagbrevet nå i sommer. 

Winther – et by-ysteri på Aker Brygge 
Hvem hadde trodd at det ligger et ysteri på Aker Brygge? Winther ble etablert i juni 2020 og har i tillegg en restaurant og en delikatessebutikk i samme bygg. Ostene blir altså solgt og spist i de samme lokalene som de produseres. 

 • Vi har en helt spesiell kjærlighet til ost og råvaren melk. Vi yster våre oster på økologisk upasteurisert melk fra Grøndalen Gård. I tillegg har vi bygget vårt ysteri slik at det er en helt åpen produksjon med innsyn for våre gjester både på utsiden og på innsiden, sier meieribestyrer Siri Helen Winther. 

Siri Helen Winther har hele sin yrkeskarriere jobbet med norske råvarer og de siste årene har hun vært dommer for World Cheese Award 

Fagjuryens begrunnelse
Winther Ysteri fikk tildelt Spesialitet for: 

 • Snøball Snøball er en ferskost.  Osten har en mild og innbydende smak med en fin konsistens og bærer preg av godt håndverk 
   
 • Snøball med fløtekjerne – Dette er også en ferskost, med egenutviklet fløtekjerne har en rik og fyldig smak. Osten oppleves ren og autentisk.   
   
 • Snøfall Snøfall er fløtekjernen i Snøball. Snøfall har en mild ettersmak og konsistensen er kremet og typeriktig.  


Metervare fikk tildelt Spesialitet for: 

 • Sotahjørnet - Sotahjørnet er en håndverks-salamiDet benyttes norske kjøttråvarer, ovnsristede fennikelfrø og rå lakris. Salamien modnes i om lag 5 uker før den er spiseklar, har en mørk i fargen og har en søtlig duft av lakris. Sotahjørnet byr på en unik smaksopplevelse. 
   
 • Inkognito - Inkognito er en salami med rustikt utseende og innbydende, frisk duft. Det brukes norsk kjøttråvare og ovnsristede fennikelfrø og den har en meget god konsistensKrydderkombinasjonen og balansen mellom kjøtt og fett er nærmest perfekt og dette er en norsk salami i særklasse. 
   
 • Leverpostei – I leverpostei med rosmarin og grønn pepper benyttes det norsk småflesk og svinelever. Leverposteien har en klassisk fin konsistens med en tydelig peppersmak. Rosmarin og grønn pepper skaper en fin balanse i posteien. 
   
   
 • Urtegata – Dette er en bratwurst med urterDet benyttes norsk svinekjøtt, krydderblanding og egenplukket ramsløk. Urtegata er en klassisk pølse med fin konsistensinnbydende krydderpreg og har en kjøttfull smak. 

Fakta om Spesialitet

Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.

Bak merkeordningen Spesialitet står Stiftelsen Norsk Mat, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Det er i dag over 550 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitetsmerket.