Norske jordbær er IKKE dyre!
Del denne siden

Norske jordbær er IKKE dyre!

Har du noen gang sammenlignet kiloprisen på norske jordbær og en melkesjokolade? Ikke det? Den ene er dyrere enn den andre. Begge gir deg mengder av valuta for pengene.

Norske jordbær er norsk sommer på sitt beste. Når du kjøper den kurven med sommersmak i butikken, så får du mye mer enn bare smaken av barndomsminner og late sommerdager.  Den jordbærkurven inneholder nemlig både arbeidsplasser, trygg norsk mat og levende bygder. Akkurat som det i melkesjokoladen ligger norsk melk, som også gir både levende bygder og norske matindustriarbeidsplasser over hele landet. Det pussige er at jordbærkurven kjøpte jeg i dag for kr 59, dvs bare 118 kr kiloen. Kiloprisen for den norskeste sjokoladen er kr 149,50 pr kg. Tenker jeg et sekund på sommerkroppen, så er ikke sjokolade det beste valget heller. 

Jeg liker å tenke at mitt samfunnsansvar som forbruker, er nettopp å ta ansvar for samfunnet. Det betyr å ha et bevisst forhold til all den jobben og alle de folkene som holder på der ute for at jeg skal kunne plukke med meg akkurat den kurven med norske jordbær.  

Dette er min del av dugnaden, hver gang jeg går i butikken. Og da må jeg bare melde at akkurat i år, der grøntbransjen sliter med å få tak i folk, og dermed heller ikke tørr å sette ut de plantene de skal høste; ja da er 59 kroner kurven ikke en høy pris.  

Konklusjonen er at både pris, sommerkropp og sesong tilsier at jeg skal spise mer jordbær en melkesjokolade i sommer.  Uansett sjokolade eller jordbær, skal jeg nyte hver bit jeg tar med viten om at jeg betaler for det det koster at både jordbærbonden og melkebonden får betalt for arbeidet. 

Sommerhilsen fra Nina Sundquist
Direktør Stiftelsen Norsk Mat