Nå kan du nominere kandidater til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2025!
Årets tema: Opplæring og rekruttering til restaurant- og matfag
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg gjennom sin innsats for å styrke og utvikle norsk matkultur – i Ingrid Espelid Hovigs ånd.
I 2025 setter vi søkelyset på opplæring og rekruttering til restaurant- og matfag
Vi søker kandidater som over tid har gjort en fremragende innsats for å utdanne, inspirere og rekruttere nye generasjoner kokker, servitører, bakere, konditorer og fagfolk innen matproduksjon – i skole, arbeidsliv eller gjennom frivillig engasjement. Dette er en nøkkeloppgave for å sikre rekruttering til bransjen, ivareta våre mattradisjoner og videreutvikle Norge som en matnasjon.
Prisen skal gå til en person som:
- Har arbeidet målrettet og langsiktig med opplæring innen restaurant- og matfag
- Har utvist stort engasjement for faget og for overføring av kunnskap og yrkesstolthet
- Har bidratt til å bygge broer mellom utdanning og arbeidsliv, og gjort faget attraktivt for unge
- Har hatt tydelig innflytelse lokalt, regionalt eller nasjonalt
Kjenner du en ildsjel som fortjener heder for sitt arbeid?
Vi ønsker forslag på kandidater fra hele landet. Prisen består av et diplom og 30 000 kroner, og deles ut i desember.
Frist for nominasjon: Fredag 5. september 2025
Forslag sendes til adressen: post@norskmat.no og må inneholde:
- Navn og kontaktinformasjon på den foreslåtte kandidaten
- En begrunnelse for forslaget
Hvem som vinner avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer, som teller likt. Årets fagjury består av Åshild Woldstad, Jørn Lie, Arnt Steffensen, Inga Oskal Eidsvåg og Nina Wærnes Hegdahl.
Spørsmål kan rettes til Nina Wærnes Hegdahl, telefon 928 50 959 eller epost nina.hegdahl@norskmat.no.
Om Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris
I anledning Hovigs 70-årsdag begynte Faglig matråd samme år utdelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, som tildeles personer som gjør en særlig stor innsats for å formidle norsk mat og matkultur med vekt på tradisjon. Prisen deles nå ut av Stiftelsen Norsk Mat.
Fagjuryen består av:
- Åshild Woldstad
- Jørn Lie
- Arnt Steffensen
- Nina Hegdahl
- Inga Oskal Eidsvåg
Tidligere vinnere
- 1994 – Mag.art. Astri Riddervold
- 1995 – Professor Jan Raa
- 1996 – Dr. med. Ingvar Hjermann
- 1997 – Kulturjournalist og kokebokhistoriker Henry Notaker
- 1998 – Kokk Arne Brimi
- 1999 – Matjournalist/husstellærer Aase Strømstad
- 2000 – Produsent Arnt Harald Stange
- 2001 – Konsulent/husstellærer Liv Gregersen Kongsten
- 2002 – Journalist Borghild Fiskå
- 2003 – Kokk Harald Osa
- 2004 – TV-kokk Wenche Andersen
- 2005 – Lærer i tradisjonsmat Bodil Nordjore
- 2006 – Høgskolelektor i heimkunnskap Gerd Tomter Løvaas
- 2007 – Osteprodusent Pascale Baudonnel
- 2008 – Matjournalist Tove Diesen
- 2009 – Kjøkkensjef Gunnar Kvamme
- 2010 – Kjøkkensjef Hanne Frosta
- 2011 – Kirsty McKinnon ved Bioforsk Økologisk og lærer Christin Løkke Hagen. Begge fra Tingvoll
- 2012 – Frivillighetssentralen i Klepp
- 2013 – Anne Gaarder Amland
- 2014 – Brynhild Romenstad Lervang og Andreas Viestad
- 2015 – Kirsten Winge
- 2016 – Ingulf Galåen og Mikael Forselius
- 2017 – Kokk Inge Johnsen
- 2018 – Gunnar Waagen hos Tingvollost
- 2019 – Matformidler Maret Ravdna Buljo
- 2020 – Servitør og gründer Torill Renaa, innehaver av Re-Naa.
- 2021 – Siderprodusentene Åge Eitungjerde, Asbjørn Børsheim og Olav Bleie
- 2022 – Kokk Jimmy Øien
- 2023 – Forfatter og matblogger Margit Dale
- 2024 – Formidler og silde-gründer bak Juviksild Hanne-Cecilie Sporsheim.