Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2023
I år søker vi bredt etter kandidater som på en enestående måte representerer matkulturprisens formål. Prisen for 2023 blir tildelt en person som har utmerket seg som en inspirerende formidler og pådriver i arbeidet for et sunt norsk kosthold, samt for å bevare og videreføre norske mattradisjoner og matkultur som helhet.
Prisen tildeles ikke organisasjoner, men kan deles mellom flere personer. Vinneren får et diplom og 30 000 kroner. Forslagene blir vurdert av en fagjury.
Frist for innsending av forslag er 8. november 2023. Forslag må være begrunnet.
Begrunnet forslag sendes til post@norskmat.no.
Om Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris
I anledning Hovigs 70-årsdag begynte Faglig matråd samme år utdelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, som tildeles personer som gjør en særlig stor innsats for å formidle norsk mat og matkultur med vekt på tradisjon. Prisen deles nå ut av Stiftelsen Norsk Mat.
Fagjuryen består av:
- Jørn Lie
- Margrethe Hersleth
- Nina Hegdahl
- Nina Sundqvist
- Per Borglund
- Åshild Woldstad
Tidligere vinnere
- 1994 – Mag.art. Astri Riddervold
- 1995 – Professor Jan Raa
- 1996 – Dr. med. Ingvar Hjermann
- 1997 – Kulturjournalist og kokebokhistoriker Henry Notaker
- 1998 – Kokk Arne Brimi
- 1999 – Matjournalist/husstellærer Aase Strømstad
- 2000 – Produsent Arnt Harald Stange
- 2001 – Konsulent/husstellærer Liv Gregersen Kongsten
- 2002 – Journalist Borghild Fiskå
- 2003 – Kokk Harald Osa
- 2004 – TV-kokk Wenche Andersen
- 2005 – Lærer i tradisjonsmat Bodil Nordjore
- 2006 – Høgskolelektor i heimkunnskap Gerd Tomter Løvaas
- 2007 – Osteprodusent Pascale Baudonnel
- 2008 – Matjournalist Tove Diesen
- 2009 – Kjøkkensjef Gunnar Kvamme
- 2010 – Kjøkkensjef Hanne Frosta
- 2011 – Kirsty McKinnon ved Bioforsk Økologisk og lærer Christin Løkke Hagen. Begge fra Tingvoll
- 2012 – Frivillighetssentralen i Klepp
- 2013 – Anne Gaarder Amland
- 2014 – Andreas Viestad
- 2015 – Kirsten Winge
- 2016 – Ingulf Galåen og Mikael Forselius
- 2017 – Kokk Inge Johnsen
- 2018 – Gunnar Waagen hos Tingvollost
- 2019 – Matformidler Maret Ravdna Buljo
- 2020 – Servitør og gründer Torill Renaa, innehaver av Re-Naa.
- 2021 – Siderprodusentene Åge Eitungjerde, Asbjørn Børsheim og Olav Bleie
- 2022 – Kokk Jimmy Øien