Stem på din kandidat!

Stem frem vinneren av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2024

Ingrid Espelid Hovig ville fylt 100 år i år. Nå kan publikum være med på å avgjøre hvem som får den prestisjetunge matkulturprisen, som i år går til en formidler av norsk sjømat. Fire finalister er klare, og folkets stemmer teller like mye som fagjuryens. Du stemmer nederst på siden.

Prisen hedrer enkeltpersoner som har gjort en betydelig innsats for norsk matkultur. Vinneren mottar et diplom og et stipend på 30.000 kroner. 

Slik avgjøres vinneren

Folkets stemmer veier like tungt som juryens vurdering, og stemmegivningen er åpen frem til 10. november. Du kan stemme én gang hver dag.

Elin Richardsen

Elin Richardsen eier og leder Saltstraumen Hotel og Arctic Salt og brenner for å ta vare på havets ressurser. Hun er oppfinner og drivkraft bak Fiskebørsen, et bærekraftig matverksted dedikert til å fremme riktig håndtering av fisk og bærekraftig bruk av havets ressurser. Gjennom Fiskebørsen er hun en motkraft til å skjære ut de fineste filetene og kaste resten av fisken på havet. Hun lærer besøkende å bruke hele fisken, i tillegg til å utforske tang og tare i matlaging.

Richardsen har skapt en bedrift som kombinerer lokale mattradisjoner med moderne bærekraft. Midt under pandemien tok hun også fagbrev som kokk for å styrke sin kompetanse, alltid med et mål om å løfte frem de fantastiske råvarene fra havet.

Hanne-Cecilie Sporsheim

Hanne-Cecilie Sporsheim er en lidenskapelig forkjemper for sild. Hennes arbeid med Juviksild har satt standarden for hvordan tradisjonelle norske råvarer kan fornyes og tilpasses moderne smaker. Med et unikt engasjement for havets ressurser har hun sammen med sin bror Jon-Ragnvald klart å skape innovative produkter av «havets sølv», samtidig som hun holder fast ved sildas dype forankring i norsk matkultur. Sporsheim har gjennom engasjerende foredrag inspirert både bransjefolk og forbrukere med sin entusiasme og kunnskap om sildens uante muligheter. Hennes evne til å kommunisere både råvarens bærekraftige potensial og dens gastronomiske verdi, har løftet silden frem fra glemselen og tilbake på norske matbord.

Hanne-Cecilie Sporsheim til nettside
Arne Sørvig portrett.

Arne Sørvig

Arne Sørvig har gjennom sitt arbeid, blant annet som fiskeriutsending i Spania, vært en viktig drivkraft for å bygge omdømme, kjennskap og fellesskap innenfor norsk gastronomi og sjømat både nasjonalt og internasjonalt. Som daglig leder i Bocuse d’Or Norge har Sørvig hatt en sentral rolle i å bygge opp og lede Norges kokker til store prestasjoner, der sjømat har vært et naturlig og viktig element i konkurransene, med skrei og tørrfisk fra Lofoten i tillegg til andre norske råvarer. Sørvig skriver ofte kronikker og leserinnlegg og holder innlegg knyttet til mat og reiseliv. Han er utdannet kokk og har doktorgrad i akvakultur og markedsføring. Han var en av ildsjelene bak opp- starten av Gladmatfestivalen i Stavanger, der sjømat ble satt på kartet.

Arne Hjeltnes

Arne Hjeltnes har gjort en betydelig innsats for å fremme norsk sjømat både nasjonalt og internasjonalt. Som representant for Eksportutvalget for fisk arbeidet han aktivt med å markedsføre norsk laks og sjømat i Øst-Asia, noe som bidro til å styrke norsk sjømateksport i regionen. Senere fortsatte han sitt engasjement for sjømatindustrien som kommunikasjonsdirektør i Marine Harvest, hvor han fokuserte på å fremme bærekraftig oppdrett og produksjon. Gjennom flere TV-programmer har Hjeltnes fremhevet norske mattradisjoner, alltid med sjømat i en sentral rolle. Hjeltnes har formidlet kunnskap om bærekraftig fiske og sjømatens betydning som en viktig del av norsk identitet, samtidig som han har inspirert nordmenn til å sette pris på norske lokale råvarer.

Arne Hjeltnes portrett.

Finalister til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2024

Velg din favoritt:
Consent(Påkrevd)