Hurra – vi fyller 30 år!!!

Nina Sundqvist, direktør Stiftelsen Norsk Mat

30 år på oppdrag for norsk mat

I februar 1994 ble Stiftelsen Norsk Mat født under beskyttelse og med fødselshjelp av landbruksminister Gunhild Øyangen. Hensikten var klar: å bygge et slags mentalt grensevern, sikre selvforsyning, og fremheve norsk mat sine konkurransefortrinn. Gjennom skiftende regjeringer og statsråder har Stiftelsen stått fast i sin kjerneoppgave – alltid i front for norsk mat og landbruket. Og jeg ser tilbake på denne reisen med stolthet!

Alt starter hos bonden

99,9% av norske bønder dokumenterer gjennom KSL at de følger norske lover, regler og bransjeavtaler. Det er helt eksepsjonelt! Hvert år gjør bonden sin egenrevisjon for gården og hvert år blir det gjennomført eksterne revisjoner. I 2023 ble det satt ny rekord: over 6000 eksterne revisjoner av bønder, bedrifter og lokalmatprodusenter. Og siden KSL så dagens lys har vi passert godt over en million egenrevisjoner!

Nyt Norge troner på toppen

Starten med Godt Norsk var litt trøblete, men også en læring som la grunnlaget for Nyt Norge. Denne merkeordningen, som er sterkt knyttet til KSL, viser forbrukerne hvor maten kommer fra. Og med stolthet kan vi si at i 2023 sto produkter med Nyt Norge for en tredjedel av omsetningen i norske butikker, en sum på 43 milliarder kroner. Rett før jul i fjor fikk også på plass norske juletrær med Nyt Norge.

Nyt Norge også svært scorer høyt på den årlige undersøkelsen om forbrukerpreferanser og merkekjennskap og er mest kjent med hele 94 %!

Lokalmat fremmer vår kultur

Det er ikke bare de store volumene som teller. Vår lidenskap for lokalmat, håndverk og tradisjon, som aldri vil nå de store volumene, er også sentral i vår historie og fremtid. Og gjennom merkeordninger som Beskyttede Betegnelser og Spesialitet er vi med på å fremme enestående matkultur og mattradisjoner. Frem mot 2030 er målet å nå hele 50 Beskyttede Betegnelser.

Fremtiden er norsk mat

Når vi ser mot 2030 og Norges 1000-års jubileum, skal vi sikre at norsk mat blir en del av den store feiringen. Gjennom å styrke selvforsyningsgraden, opprettholde levende bygder og jobbe for et aktivt norsk landbruk vil vi sikre norsk mat i fremtiden.

Vi må også fortsette å fortelle og lære forbrukerne om verdien av norsk mat, og styrke båndet mellom bonde og forbruker gjennom gode og tydelige merkeordninger. Vi må fortsette med å kjøpe lokalmat og støtte lokalmatprodusentene slik at økonomisk vekst og nye arbeidsplasser skapes i bygdene.

Vi må fortsette samarbeidet med myndigheter, landbruksnæringa og matindustrien slik at vi tilpasser oss fremtidens utfordringer og sikrer at norsk mat og landbruk forblir hjertet av vårt samfunn og en stolt bærer av vår nasjonale identitet.

Takk til hver enkelt av dere som har støttet oss gjennom disse årene, og alle dere som har jobbet og fremdeles arbeider i Stiftelsen Norsk Mat. La oss sammen ta de neste skrittene mot en lysende fremtid for norsk mat og drikke.

Gratulerer med dagen!