Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse som bidrar til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon.
Styret i Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsens styre består av åtte medlemmer fra hele verdikjeden for matproduksjon. I tillegg har de ansatte en representant i styret.
Ansatte
Vi er 18 ansatte og er delt i to fagavdelinger – Kvalitetsavdelingen og Kommunikasjonsavdelingen.
Utvalg & faggrupper
Stiftelsen Norsk Mat har flere faggrupper og utvalg. Disse jobber med problemstillinger innen matproduksjon og videreutvikling av sine respektive fagområder.
Årsmeldinger
Stiftelsen leverer årsmelding med revidert regnskap hvert år.
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris tildeles personer som gjør en særlig stor innsats for å formidle norsk mat og matkultur med vekt på tradisjon.
På valg
- Håkon Mageli, Orkla (styreleder, gjenvalg)
- Ingvill Størksen, Coop (gjenvalg)
- Bjørn Gimming, Norges Bondelag (gjenvalg)
- Ingunn Anstensrud, Den sorte havre (ny)
Ikke på valg
- Tor Jacob Solberg, Norsk Bonde og Småbrukarlag
- Eivind Haalien, NorgesGruppen
- Nina Rishovd Stavenæs, Nortura
- Christina S. Fuglesang, Rema 1000
- Unn Grønvold Nikolaisen, Tine
Ansatte i stiftelsen skal velge sin representant for perioden 2025-2026, resultatet av dette valget foreligger ikke ennå.
Valgkomiteen har i sine vurderinger lagt vekt på følgende:
- God kjønnsbalanse i styret
- At styrets medlemmer har en sentral posisjon innad i egen organisasjon, fortrinnsvis i ledelse/styre.
- At styrets medlemmer bidrar til å videreutvikle stiftelsen som et godt felles verktøy for hele verdikjeden for mat.
- At styrets medlemmer bidrar til å forankre Stiftelsen Norsk Mat sitt arbeid i egen organisasjon
I hht. vedtektene § 6 skal Stiftelsen Norsk Mat ha en valgkomité bestående av inntil fem medlemmer oppnevnt av styret. Styret skal vedta en instruks for valgkomiteen.
Valgkomiteen velger selv leder. Valgkomiteens leder har dobbeltstemme ved stemmelikhet.
Valgkomiteen skal bestå av representanter utpekt etter samme prinsipper og på samme måte som angitt for styret i § 5 tredje avsnitt. Landbruks- og matdepartementet skal være representert i valgkomiteen. Valgkomiteen fungerer inntil nye medlemmer er utpekt. Valgkomiteen trer i funksjon i forbindelse med utløpet av en valgperiode, eller ved fratreden i valgperioden.
Forslag til aktuelle representanter til styret bør ved nyvalg søkes forankret hos de sentrale aktørene nevnt i § 5, tredje avsnitt. Valgkomiteen skal innstille på kandidat til styrets leder. Valgkomiteens innstilling skal gjøres offentlig tilgjengelig. Valgkomiteen skal også foreslå overfor styret styrets godtgjørelse for det følgende året.
Valgkomiteens medlemmer:
- Kristin Orlund (leder), Landbruks- og matdepartementet
- Gaute Lenvik, Norsk Landbrukssamvirke
- Arthur Salte, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag
- Petter Haas Brubakk, NHO Mat og drikke
- Bendik Solum Whist, Virke Dagligvare
(Vedtatt 18.12.2006 med endringer 01.02.2007, 09.10.2007, 25.10.2010, 06.06.2014, 08.12.2015, 15.02.2021 og 14.09.2021)