Nyt Norge i hagen din
Del denne siden

Nyt Norge i hagen din

Skrevet av Mads Opsahl den 20.4.2021

- Det er en fryd å få med Hageland i Nyt Norge. Blomster og prydplantenæringa i Norge er stor og at en av de større aktørene nå skal merke med Nyt Norge er viktig både for næringa og forbruker, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat.

Hageland med Nyt Norge

Med 101 hagesenter dekker Hageland nesten hele Norge og i vår finner du et frodig utvalg av hageplanter hos Hageland. Mange av disse er norskproduserte og leveres blant annet fra Grimstad Planteskole og andre planteskoler rundt omkring i Norge 

- Med Nyt Norge blir det enda enklere å velge norske produkter til hagen din. Du vil finne Nyt Norge på både frukttrær, bærbusker, blomster og andre planter, forteller Sundqvist. 

- For hagesentrene i Hageland er kunnskapen om hvor plantene er produsert svært viktig. Sammen med våre norske produsenter velger vi riktige planter til norsk klima, enten de blir plantet langs kysten i Sør-Norge eller på værharde strøk i nord. Med Nyt Norge på plantene får du planter som er tilpasset der de selges og plantes, forteller Knut Tveit som er kategoriansvarlig planter og blomster i Hageland. 

Pilotprosjekt på blomster og prydplanter

I 2019 åpnet Stiftelsen Norsk Mat et pilotprosjekt for å teste ut merking av blomster med Nyt Norge. Dette er første gang Nyt Norge kan brukes på andre produkter enn mat og drikke.  

Det stilles krav til veksttid i Norge, at emballering og pakking skjer i Norge og krav til at produsenter som kan dokumentere at de følger strenge norske regler. I sum betyr dette at verdiskapingen skal skje i Norge.  

- Piloten kom i gang etter initiativ fra Norsk Gartnerforbund og Stiftelsen Norsk Mat. Målet er å gjøre det enklere for forbrukerne å finne norske produkter i butikken og dermed øke salget av norske blomster og prydplanter, forteller Sundqvist. 

Produksjon i Norge

Norsk produksjon av blomster og planter står for netto 1,2 mrd. i omsetning Det aller meste av produksjonen foregår i veksthus og næringen anslår at drøyt 2000 årsverk er direkte tilknyttet blomster.  I Norge er produksjonen mangfoldige, og består av snittblomster, blomstrende og grønne planter i potte, busker, trær, stauder og ferdigplen.

Derfor bør du velge norske blomster og planter:

  • Blomstene og plantene er produsert I Norge etter strenge norske regler og det kan dokumenteres gjennom Kvalitetssystem for landbruket – KSL
  • I Norge har vi friske planter og kaldt klima gir oss fordeler både når det gjelder plantehelse. Vi bruker mindre plantevernmidler enn i mange andre land.
  • Du er med på å støtte norsk landbruk, lokale arbeidsplasser og ta vare på Norges unike blomsterkulturarv.