Stem fram årets vinner av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

IEH_2022 bilde

Ingrid Espelid Hovig tilhørte en generasjon der lokale råvarer ble brukt fullt ut og ingenting gikk til spille. I hennes ånd skal prisen i år gå til en ildsjel innen hotell & restaurantbransjen som har tatt tilbake tradisjonen med god utnyttelse av ressursene og formidler norske råvarer i moderne eller lokal drakt. 

Etter en åpen nominasjonsprosess har styret og fagjuryen valgt ut fire finalister blant de 25 nominerte. Fellesnevneren for årets finalister er deres fremtredende og helhetlige verdigrunnlag og filosofi. Lokale råvarer blir brukt fullt ut, ingenting går til spille og et sosialt samfunnsansvar formidles tydelig. 

Hvem som vinner avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer, som teller likt. Prisen består av et diplom og et stipend på 30 000 kroner, og deles ut på Fagdag Norsk Mat 2.2.23.

Slik stemmer du: 

Du kan stemme på én av de fire nominerte av gangen og kun én gang per dag. Stemmegivningen avsluttes 16.12.2022.  

 

Fakta om Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er en ettertraktet utmerkelse i det norske matfaglige miljø. Den ble opprettet som en hyllest til Ingrid Espelid Hovig på hennes 70-årsdag. 

De fire kandidatene er valgt ut av en fagjury, der disse er medlemmer:

  • Juryleder Åshild Woldstad (leder)
  • Jørn Lie
  • Margrethe Hersleth
  • Nina Sundqvist
  • Nina Wærnes Hegdahl

De fire nominerte er:

Heidi-Bjerkan-IEH-matkulturpris

Heidi Bjerkan

Heidi Bjerkan er kokke-Norges førstedame og en annerledes tenkende restaurantsjef. Hennes tilnærming til mat og drikke samt råvarenes betydning er unik: samarbeider særdeles tett med lokale bønder og fiskere, bruker alt hva skog og mark kan tilby. Matavfall gjenvinnes og tilbakeføres til kretsløpet og hjertet banker varmt for at hennes ansatte skal ha trygge og gode rammer å arbeide i. Heidi er en merittert kjøkkensjef: blant annet årets kjøkkensjef i 2015, Michelinstjerne for Credo og Michelin-guidens bærekraftpris i 2019.

Jimmy Øien IEH

Jimmy Øien

Ingen i Norge er mer kompromissløs med å bruke ukurante råvarer og utnytte disse til det ypperste som Jimmy Øien. På Restaurant Rest er det ingen rester – og alle har noe å lære av ham og han lærer velvillig bort sin filosofi for å redusere matavfall. Uvanlig fisk, verpehøner, kje og snåle grønnsaker blir til de lekreste retter i kombinasjon med Jimmys kulinariske ferdigheter. Restaurant Rest fikk Michelins grønne stjerne for sitt arbeid med bærekraft og Øien ble kåret til Michelins Årets unge kokk i en alder av 29.

Halvar Ellingsen IEH

Halvar Ellingsen

På en bitte, bitte liten gård i havgapet i Vesterålen har Halvar Ellingsen skapt sin egen gourmetrestaurant som gjester valfarter til. Alt som serveres fra den tidligere Norgesmesteren i en alder av 23 i kokkekunst er dyrket, odlet, foret, fisket og plukket innenfor egen teig. Halvard er et frisk pust – en kritisk røst, en fantastisk fagperson og ikke minst et medmenneske som bryr seg genuint om folk og nærområdene rundt seg, verden som sted å bo og ikke minst integriteten til faget. Han har skrevet flere bøker og formidler kokkehåndverket inn i fagskoleutdanning for å gi framtidens kokker kunnskap om bærekraftige matopplevelser. Foto: Eivind H. Natvig

Trasti og Trine IEH

Johnny Trasti og Trine Lyrek (nominert sammen)

Hos Johnny og Trine er fokuset på råvarer fra den rike og eksotiske naturen i Finnmark med bruk av for mange ukjente sådanne. Naturens råvarer tilberedes på tradisjonelle og til dels glemte metoder, og hvor ingenting skal gå til spille. Trasti & Trine samarbeider tett med jegere, havfiskere, sportsfiskere, bønder og reindriftsamer i tillegg til sin egen innsats med å dyrke grønnsaker, fiske, sanke og plukke for å tilby gjestene mat på et høyt gastronomisk nivå. Deres økologiske verdigrunnlag og ansvaret de føler for å inspirere unge til å lære og verdsette råvarer i samspill med naturen og utdanne seg i faget, er forbilledlig.

Velg din favoritt